Dzika róża – idealna na jesień (i nie tylko)

Dzika róża – idealna na jesień (i nie tylko)

W zielarstwie wykorzystuje się głównie płatki oraz owoce róży. Pierwsze z nich wykazują właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze oraz uspokajające. Są również doskonałym tonikiem wspomagającym zdrowie serca, redukują poziom cholesterolu oraz sprawdzają się w roli środka przeczyszczającego. Płatki róży wykorzystać można także jako lekarstwo na wysypki, rany oraz siniaki. Zażywane wewnętrznie wykazują właściwości przeciwzapalne, co czyni z nich doskonały środek na ból gardła oraz wrzody. Co więcej, skutecznie zwiększają one apetyt i pobudzają wątrobę oraz krążenie.

W przypadku gorączki róża jest w stanie skutecznie obniżyć temperaturę naszego ciała, pomagając pozbyć się przykrych dolegliwości. Jako że działa ona również przeciwskurczowo, zapobiega skurczom w układzie oddechowym (towarzyszą one między innymi astmie oraz kaszlu), mięśniach (skurcze oraz urazy sportowe) oraz jelitach (skurcze, zaparcia).

Róża zaliczana jest do grupy – emmanagogów – substancji ziołowych oraz roślinnych stymulujących przepływ krwi w obszarze miednicy oraz macicy.

Owoce róży są bogate w witaminę C, A, B3, D oraz E, co czyni z nich skuteczny środek odżywczy w walce z przeziębieniem i grypą. To także skuteczny przeciwuletniacz chroniący przed wolnymi rodnikami. Dzięki zawartości flawonoidów, owoce róży działają również przeciwbólowo, przeciwutleniająco oraz odmładzająco.

Na bazie dzikiej róży przygotować możemy zdrową, pyszną herbatę. Najlepiej przyrządzić ją na bazie naparu ze sproszkowanych owoców kwiatów. W tym celu, 2-4 łyżki produktu zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Przygotowany produkt świetnie sprawdzi się jako baza do prozdrowotnych napojów. Jednym z nich jest mikstura na kaszel i przeziębienie, którą przygotowujemy mieszając bazową herbatę z 1-2 łyżeczkami surowego miodu (najlepiej manuka), sokiem z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy i 2-3 goździkami. W celu wspomożenia procesu trawienia zrobić możemy mocną herbatę z wysoką zawartością tanin, która doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji układu pokarmowego. Czarną herbatę możemy tu zastąpić miętą, którą zaparzamy razem ze sproszkowanymi owocami dzikiem róży oraz odrobiną imbiru. Napój pijemy raz na 45-60 minut aż do ustąpienia przykrych objawów.

Dodaj komentarz